Lourens, 69 jaar

“Toen mijn uroloog me in oktober 2015 vertelde dat ik prostaatkanker had gaf hij mij de keuze tussen opereren of 35 bestralingen. Hij heeft nooit Hifu als mogelijkheid aangeboden omdat dit een experimentele behandeling zou zijn. Aangezien ik een zwak gestel heb door een eerder opgelopen aandoening met GBS en ook eerder een grote buikoperatie moest ondergaan was de kans op incontinentie en impotentie volgens deze uroloog sterk verhoogd. Ook zou ik mogelijk langer dan gemiddeld in het ziekenhuis moeten verblijven.

Ik ben weken lang op zoek geweest naar een behandelingsmethode die minder risico’s met zich mee zou brengen en kwam op deze zoektocht terecht bij dr. Van Aubel van de Hifu kliniek Nederland. Ik kreeg meteen groot vertrouwen in deze wat oudere en zeer ervaren uroloog. Hij wees mij uitgebreid op de risico's van alle verschillende behandel methodes.

Omdat ik overgevoelig ben voor ontstekingen was er een grotere kans dat door de katheter die tijdelijk moet worden geplaatst een ontsteking aan de urinewegen zou ontstaan maar dit kon met antibiotica worden onderdrukt.

Hij vertelde me dat met een Hifu behandeling een ziekenhuisopname niet nodig was, ik zou hoogstwaarschijnlijk ook niet incontinent worden en zelfs mijn potentie kunnen behouden.

De prostaat zou met Hifu aan één zijde voor 100% en aan de ander zijde voor ca. 80% worden vernietigd samen met de zaadblaasjes waarmee alle kanker zou zijn verwijderd.

Begin april 2016 volgde de Hifu behandeling. Ik ging ‘s morgens om 09.45 uur lopend de operatieruimte binnen en kwam er om 12:15 uur ook weer zelfstandig lopend uit. Ik heb niets gevoeld van de ruggenprik of van de Hifu behandeling, ik heb tijdens de behandeling lekker geslapen. Na een kopje koffie en een broodje mocht ik een uurtje later alweer naar huis. Met dank aan het geweldige teamwork van specialisten en assistenten!

Na 10 dagen mocht de katheter er weer uit. Helaas werd ik daarna geconfronteerd met een ontsteking aan mijn urinewegen, maar met de juiste medicatie werd dit snel opgelost.

Ik ben nu 6 maanden verder en kan iedereen die geschikt is voor een Hifu behandeling deze sterk aanbevelen. Ik heb absoluut geen pijn gehad en er was slechts gedurende korte periode een klein beetje urineverlies. Mijn PSA waarden zijn na de Hifu behandeling terug gelopen van 15 naar 0,4. Ik kon mijn normale bezigheden direct na de behandeling weer oppakken.

Ik verbaas me erover dat Hifu nog steeds niet algemeen in Nederland worden geaccepteerd en  door de meeste verzekeraars niet wordt vergoed.  

Het kan niet anders dan dat Hifu in Nederland wordt tegengewerkt omdat zogenaamde reguliere behandelmethoden ziekenhuizen en specialisten veel meer geld opleveren!

Dat is niet in het belang van de patiënt die getroffen is door prostaatkanker en ook niet in het belang van de premiebetalers van zorgverzekeraars.

Ik hoop voor iedereen die de patiëntvriendelijke Hifu behandeling niet zelf kan bekostigen dat de verzekeraars in ons land snel wakker worden en eindelijk deze behandeling ook vergoeden.
— Lourens