Ger, 59 jaar

“Toen vorig jaar bij mij prostaatkanker werd geconstateerd leek mijn wereld in te storten. Het vooruitzicht van incontinentie en impotentie, waar al mijn familie en kennissen mee werden geconfronteerd lag mij zwaar op de maag. Mijn uroloog adviseerde mij een andere uroloog voor een second opinion. De verpleegkundige waarmee ik een vertrouwelijk gesprek heb gevoerd vertelde mij dat de uroloog opteerde voor een radicale verwijdering en ervan uit moest gaan dat dit ook in de second opinion zou worden geadviseerd. Bestraling en radioactieve deeltjes in de prostaat had ik ook weinig vertrouwen in.

Ben toen dagen aan het zoeken geweest naar verantwoordelijke behandelingsmethoden. Het gekke is dat ziekenhuizen de HIFU-behandelingen volledig negeren of afdoen met "experimenteel". Ook op de patiënten websites zie je weinig ervaringen.

Mijn ziektekostenverzekering liet mij weten dat HIFU-behandeling niet voor een vergoeding in aanmerking zou komen. Tot mijn genoegen constateerde ik dat een aantal ziekenhuizen in Nederland al enige tijd met succes de HIFU-behandeling toe passen. Na een uitvoerig gesprek met de urologie verpleegkundige van het Franciscus Ziekenhuis kwam ik in contact met dr. O. van Aubel.

Op één of andere manier kreeg ik meteen het vertrouwen in deze uroloog en in tegenstelling tot vele positieve verhalen wees hij ook op de risico’s, die ook van toepassing kan zijn op de HIFU-behandeling. Omdat de prostaat al wat aan de flinke kant was stelde dr. van Aubel voor deze, met gebruik van medicijnen te reduceren. Omdat eerder was vastgesteld dat ook mijn testosteron hormoongehalte al sterk was verminderd, had ik weinig trek in deze behandeling.
— Ger

We besloten eerst een TURP-behandeling toe te passen. Deze ingreep werd uitgevoerd onder een verdoving door middel van een injectie in de rug. Eind juni 2010 volgde de HIFU-behandeling in Roosendaal. Helaas kreeg ik na beide behandelingen een blaasontsteking.

Blijkbaar gevoelig voor te zijn. Met medicatie werd deze onderdrukt. Helaas werd ik tijdelijk geconfronteerd met een lichte vorm van incontinentie, maar na enkele instructies van een incontinentie therapeute kwam alles weer in orde. De potentie is door de HIFU- behandeling intact gebleven, hoewel deze wel iets is afgenomen, maar dat is niet in ernstige mate en er valt goed mee te leven. Dit wordt in feite veroorzaakt dat er door de HIFU-behandeling een hap uit de prostaat is verdwenen. Ik ben nu dik een jaar verder en kan iedereen, die geschikt is voor deze behandeling HIFU aan bevelen.

Helaas heb ik gemerkt dat er veel urologen met vooroordelen rondlopen en hier niet over praten. Mijn uroloog gaf toe geen ervaring te hebben met de HIFU-behandeling en daarom deze niet kon adviseren. Hij respecteerde mijn keus en heeft meegewerkt aan doorverwijzing. Mijn internist, werkzaam in hetzelfde ziekenhuis bleek met volledig eens te zijn met mijn keus voor een HIFU-behandeling. Als hij hier zelf mee geconfronteerd zou worden zou hij dezelfde keus maken. Zijn opmerking was voor mij de bevestiging dat ik een zeer goede behandeling had gekozen.

Ik verbaas me erover dat deze behandeling nog niet algemeen in Nederland is geaccepteerd. Misschien zijn er nog commerciële belangen in het spel bij leveranciers van andere van behandelingsmethoden. Dat valt natuurlijk nooit te bewijzen, maar dankzij HIFU is de kwaliteit van mijn leven behouden.
— Ger