Samenwerking ziekenhuizen & klinieken

Al in 2008 starten 3 klinieken, Franciscus ziekenhuis, Roosendaal, Zaans Medisch Centrum, Zaandam en het Amphia ziekenhuis, Breda met de Hifu behandeling. 

In 2014 kwam de Focal One® op de markt en hiermee werden in totaal de afgelopen jaren zo'n 470 patiënten behandeld. 

Eind 2015 besloten de RvB's van deze klinieken dat de kosten voor de Hifu behandeling niet meer uit het ziekenhuisbudget betaald worden.

In het eerste kwartaal 2016 zijn in de Hifu Kliniek Nederland de eerste patiënten behandeld.

Focal One®

Focal One®


Salvage Hifu - Erasmus MC

In oktober 2014 presenteerde uroloog, H. Jansen, Amphia ziekenhuis, voor het Prostaatkanker Centrum Zuid West Nederland de resultaten van 47 Nederlandse patiënten uit de periode 2009-2013 die na bestraling geconfronteerd werden met teruggekeerde prostaatkanker. 

Momenteel zijn er in totaal 91 patiënten na bestraling behandeld.

De goede resultaten zijn aanleiding om in samenwerking met het Erasmus MC een onderzoek te starten naar deze salvage Hifu behandeling.

Op dit moment wordt aan het salvage Hifu protocol (patiënten die opnieuw prostaatkanker krijgen na bestraling) van hoofdonderzoeker dr. S.I. Langbein,  drs. Jansen, dr. van Aubel, en dr. Kirkels (Erasmus MC), de laatste hand gelegd ter goedkeuring. 

Focale Hifu therapie - Radboud MC

In Nederland werken dr. O. van Aubel en dr. S. Langbein samen met de afdeling radiologie van het Radboud MC (dr. J. Fütterer en Prof. Jelle Barentsz).

Bij deze studie maakt men gebruik van de allerlaatste ontwikkeling op MRI gebied. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen het zieke en het gezonde prostaatweefsel.

De focale therapie van primaire prostaatkanker is experimenteel en wordt alleen in onderzoeksverband toegepast.