Marinus Boere, 82 jaar

“Ik ben Marinus Boere, 82 jaar oud. Ongeveer een jaar geleden werd bij mij prostaatkanker geconstateerd. Niet uitgezaaid, niet groot en mooi ingekapseld. Maar omdat mijn vader en mijn broer overleden zijn aan prostaatkanker, beiden omstreeks hun 80e jaar, wilde ik persé van die kanker af.

Echter ik heb ook de ongeneeslijke, maar niet dodelijke spierziekte IBM en die verhinderde mij om een prostatectomie, bestralingen of chemokuur te ondergaan. De artsen hebben mij overtuigd, dat ik dat echt niet moest willen. Maar zij zeiden, dat het, gezien mijn leeftijd, zeer waarschijnlijk was dat ik al aan andere oorzaken zou zijn overleden, vóór er uitzaaiingen zouden komen. Ik kon mij dat ook wel voorstellen, maar het advies om dan maar passief af te wachten tot het zo ver was, trok mij niet zo aan. Dat zou mij alleen maar stress geven.

Na een zoektocht op internet, kreeg ik contact met dr. van Aubel van de HIFU kliniek.

Ook hij was het eens met de visie van mijn andere artsen. Hij zei zelfs: “Als u mijn vader was, zou ik zeggen, wacht maar rustig af, want meestal groeit, op uw leeftijd, zo’n  tumor niet zo snel, maar ik kan u wel behandelen, als u dat echt wilt, hoewel het op uw leeftijd niet erg gebruikelijk is”.

Ik besloot het toch door te zetten.

En zo kreeg ik, na een nauwelijks voelbare ruggenprik en een roesje, toch de HIFU-behandeling. Ik werd na één uurtje weer wakker en heb het ervaren als zéér patiëntvriendelijk.

Er waren geen bijwerkingen, geen pijnen of andere ongemakken. De urinekatheter, die ik wel had gekregen, kon ik er na 2 weken zelf weer uithalen dankzij de duidelijke instructies.

In de maanden daarna merkte ik dat mijn plassen verbeterde. Er zijn nu 3 maanden verstreken en mijn PSA is van 6,4 gedaald tot……..1. Ik ben alléén aan de tumorzijde behandeld.

Ik beschouw mij nu als kankervrij en ben blij dat ik het heb doorgezet en kan het iedereen aanbevelen. De rust in mijn leven is weer terug.
— Marinus Boere